OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

– La det ukrainske folket styre selv

– Det vi ser i Ukraina i dag ligner dessverre på andre regimeskiftekampanjer de siste årene. En demokratisk bevegelse blir brukt av utenforstående krefter med helt andre mål. Russland, EU og USA bruker de nasjonale motsetningene til å kaste landet inn i en voldelig konflikt, sier Arnljot Ask, internasjonal sekretær i Rødt.

– Norge må nå unngå å bli trukket med i en regimeskiftekampanje som det ser ut som USA og EU kjører fram. Vi må bidra til at konflikten kommer inn på et politisk spor igjen og støtte opp under at folket i Ukraina selv skal få bestemme utviklinga i landet, sier Ask.

Ask mener russisk og vestlig støtte til bestemte politiske partier undergraver mulighetene for utvikling av et reelt demokrati og forsterker den utbredte korrupsjonen i alle politiske leire.

– Stormaktsspillet og innblandingen utenfra bidrar til å forsterke etniske og regionale spenninger, og kan i verste fall utløse en full borgerkrig. Politiets hardhendte behandling av politiske protester og deler av opposisjonens bruk av vold har gitt høyreekstreme krefter som det naziinspirerte partiet Svoboda ekstra spillerom.

– Den russiske innblandingen i Ukraina handler om å sikre egne økonomiske og geopolitiske interesser. Selv om vesten kamuflerer sin innblanding som støtte til demokrati og menneskerettigheter, handler den vestlige innblandingen om akkurat det samme.

– De autoritære og antidemokratiske tendensene er like sterke innenfor den vestlig-støttede opposisjonen som hos den russisk-støttede regjeringsalliansen, forklarer Ask og viser til at opposisjonskontrollerte regionforsamlinger i Vest-Ukraina har forbudt politisk aktivitet fra det regjerende Regionpartiet og Kommunistpartiet.

– Presidenten har ansvar for å stanse voldshandlinger og unntakstiltak som rammer fredelig, legal opposisjonsaktivtet. Men ved siden av å fordømme autoritære tendenser hos den sittende regjeringen, oppfordrer Rødt den norske regjeringa til å være like klar i fordømmelsen av antidemokratiske tendenser hos den ukrainske opposisjonen.

For ytterligere kommentarer, kontakt Arnljot Ask, internasjonalt ansvarlig i Rødt: 993 92 188

Klikk her for pressebilder til fri bruk.